Enschedesestraat 236 Hengelo

Met mijn gehuurde woning aan de Enschedesestraat 236, Hengelo ontstond een probleem toen de eigenaar mij er uit wilde hebben. Hij voerde aan dat hij de tuin nodig had voor een parkeerplaats. Maar zijn noodzaak om het pand op te eisen is niet eens meer actueel, toch wil hij zijn gelijk halen. Allemaal gedoe waar ik me tegen hoop te verweren want mijn belang is groot.

De verhuurder benaderde mij een tijd geleden out of the blue omdat hij een parkeerplaats wilde bouwen in mijn tuin. Daarom ging hij het huurcontract opzeggen. Hij dacht namelijk dat hij een stuk grond, dat door buurman Rodelta (no. 234) als parkeerplaats gebruikt wordt, aan de nog te bouwen Lidl (no. 232) kon doorverkopen. Maar de Lidl had geen behoefte aan extra parkeerrruimte, noch Rodelta.

Inmiddels is Rodelta verhuisd naar Almelo en staat het belendende bedrijfspand leeg. Weg dus reden waarom hij mijn woning nodig heeft.

Gemeentelijk monument, Enschedesestraat 236, Hengelo

De eigenaar verhuurt het pand al meer dan 12 jaar. Ik woon er al sinds 2004 en de huurovereenkomst liep al die tijd gewoon door. Hij heeft het tijdelijke aspect nooit gecommuniceerd totdat hij me eruit wilde hebben. Ik begreep niet zo goed hoe de huurwet werkte en liet me in eerste instantie overbluffen. In 2016 bepaalde de kantonrechter dat het huis niet meer onder de leegstandswet viel en dus verloor de verhuurder de zaak die hij had aangespannen omdat ik terecht een beroep kon doen op huurbescherming.

Daar ging hij tegen in beroep bij het hof. En ondertussen is het een vuile oorlog geworden waarbij de eigenaar zelfs op schandalige wijze mijn ex-vriendin heeft benaderd, zogenaamd om te bewijzen dat ik geen woonbelang heb, dat ik er nooit gewoond heb en dat het pand onbewoonbaar is. Een grove inbreuk op mijn privacy, vraag me dus niet om details. Het is grote onzin, want een groot deel van Hengelo weet dat ik al sinds 2004 in het pand woon. De buren en mijn administratie bevestigen dit.

Het pand is een gemeentelijk monument, dat gedurende een periode last had van vocht. Dat probleem heb ik een tijd geleden rigoureus aangepakt door dichtgeschilderde ramen weer open te maken, veel te ventileren, de kruipruimte weer te laten ademen, dakpannen te repareren en vochtwerende verf te gebruiken. Ik heb me verdiept in hoe relatieve luchtvochtigheid werkt en hoe mensen dat vroeger deden in oude boerenhuizen. Ventileren, het hele jaar door, is heel belangrijk. Ozonbehandeling doet de rest.

De verhuurder heeft al meer dan twee jaar geen vergunning meer van de gemeente voor tijdelijke verhuur in het kader van de leegstandswet, blijkt later. Zoiets kan alleen als je plannen hebt. Ironisch genoeg had hij helemaal geen plannen, want die zijn nodig voor een vergunning. Bovendien kan een eigenaar geen langdurig beroep op de leegstandswet omdat een vergunning maar enkele keren verlengd kan worden. Er was al sprake van medehuurderschap en hij heeft de verlenging niet opnieuw aangevraagd. Tegen mij beweerde de verhuurder vorig jaar ook nog dat een vergunning nodig was vanwege de monumentstatus.

In het Monumentregister Hengelo valt het pand in de categorie ‘beschermd gemeentelijk karakteristiek pand’ met de volgende beschrijving: “Bakstenen pand met zolderverdieping onder afgeplat schilddak. De voorgevel wordt aan de bovenzijde beëindigd met een brede geprofileerde kroonlijst. In de gevel schuifvensters onder segmentbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Op de verdieping drie porte brisee vensterdeuren onder dito segmentbogen. De stenen onderdorpels van de gevelopeningen zijn als band in de gevel doorgezet. Tegen de rechter zijgevel een kleine houten aanbouw onder lessenaar dak. In deze gevel twee rondboogvensters.” Hengelo mag blij zijn met mij en de andere bewoners van de oude panden aan de Enschedesestraat. Als het aan de eigenaar had gelegen was de boel al lang gesloopt. Gelukkig zorg ik en de andere bewoners van de panden voor onderhoud en bewoning. De strijd tegen verval van gemeentelijke monumenten kun je net zo goed aan burgers over laten, niet aan de lokale overheid of ontwikkelaars. dat hebben we wel gezien met het Badhuis en het Hijschgebouw in Hengelo.

Ook de vier arbeidershuisjes aan de Enschedesestraat zijn gemeenlijk monument. Gelegen aan de invalsweg zijn ze van architectonisch en historisch oogpunt bijzonder omdat de verhoudingen intern niet gewijzigd zijn. Van dit type afdekwoningen zijn er maar heel erg weinig over in Hengelo.

De gemeente heeft laten weren dat er nooit aanvragen voor een vergunning zijn binnengekomen. Ze laten tevens weten niet te zullen meewerken aan een parkeerplaats pal achter de woning omdat er voldoende ruimte elders is op het bedrijventerrein van Rodelta. Het belang van de verhuurder is vooral opportunistisch. Je vraagt je af, is dit nou ouderwetse huisjesmelkerij? In ieder geval stuurt de verhuurder nog steeds iedere maand het huurafschrift. Je kunt hier niets anders van maken dan dat het een doorlopende huurovereenkomst is.

Het pand is behalve voor Hengelo en mijzelf ook van belang voor mijn kinderen voor wie dit huis een vertrouwd thuis is. Mijn oudste dochter begint in september een masteropleiding aan de UT en heeft haar kamer in het huis dus weer nodig. Mijn andere dochter (16) woont in het buitenland maar logeert hier met regelmaat.  Mijn gehandicapte zoontje (8) Levi is opgegroeid in dit huis en heeft hier zijn vertrouwde plek waar ik hem kan opvangen in het kader van co-ouderschap. Mijn zoontje heeft een ernstige beperking en recentelijk is de woning aangepast met behulp van professionals.

In het verleden hadden we hier o.a. een galerie en atelier. Ik wil hier natuurlijk blijven omdat ik in alle vrijheid de dingen kan doen als kunstenaar, bierbrouwer en fotograaf!

Herbert Capelle

Enschedesestraat 236 op Streetview (huidige situatie anders door wegvernieuwing)

Volg ons op
Facebooktwitter